Miód dla zdrowia
Jego rewelacyjne działanie nie mówiąc już o walorach smakowych znali już nasi przodkowie i bardzo sobie cenili. Warto brać z nich przykład i poznać różne właściwości różnych miodów:
1. Miód gryczany doskonale sprawdza siew leczeniu nerwicy serca i żołądka; odtruwa wątrobę i skutecznie pomaga w infekcjach płuc i oskrzeli a także wzmacnia kości.
2. Miód spadziowy wzmacnia serce a co za tym idzie poprawia krążenie, a także jest bardzo skuteczny w walce z chorobami dróg oddechowych.
3. Miód rzepakowy pomaga leczyć stany zapalne wątroby i woreczka żółciowego a także przewodu pokarmowego; ma duże właściwości odtruwające i poprawiające przemianę materii.
4. Miód wrzosowy działa moczopędnie, bakteriobójczo i przeciwzapalnie; świetnie sprawdza niejako lekarstwo w leczeniu nerek, jamy ustnej i wszelakich przeziębień.
5. Miód lipowy polecany jest zwłaszcza w zapaleniach oskrzeli i płuc, a jego regularne spożywanie zapobiega anginie, przeziębieniom i zapaleniom zatok; działa lekko napotnie i przeciwgorączkowo.
6. Miód akacjowy polecany jest zwłaszcza alergikom, gdyż w swoim składzie ma najmniejszą ilość pyłków ze wszystkich innych miodów, poza tym jest bardzo pomocny w nadkwasocie i innych zaburzeniach w pracy przewodu pokarmowego.
Top 5 komentarzy: