Mocne i elastyczne stawy
Dla naszych stawów kolanowych i biodrowych najlepsze są warzywa takie jak marchew, brokuł, seler, pietruszka i por, które są bogatym źródłem karotenoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami a to jest dla naszych stawów bardzo dobre. Z innych produktów spożywczych nasze stawy ?lubią? ryby zawierające kwasy omega-3 a te ograniczają wydzielanie w naszym organizmie prostoglandyn, które to substancje są między innymi odpowiedzialne za stany zapalne stawów. Nasze stawy także ?lubią? wszelkiego rodzaju galaretki i galarety, gdyż te mają duża zawartość kolagenu odpowiedzialnego za wzmacnianie chrząstek stawowych. Mogą to być galaretki deserowe, ale także tzw. ?zimne nóżki?, a także zupy i buliony gotowane np. na żeberkach, które mają dużo chrząstek a w nich dobroczynny kolagen. Imbir z kolei pokonuje ból stawów ? już 5 g świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki dziennie zmniejsza sztywność stawów. Imbir ma też działanie przeciwzapalne.
Kurkuma dodawana do potraw ma także działanie przeciwzapalne a poza tym łagodzi obrzęki. Może, więc warto polubić kurczaka curry po hindusku?
Stawy natomiast bardzo ?nie lubią? biegania po twardej nawierzchni np. asfalcie gdyż powoduje to mikrourazy w chrząstkach; nie ?lubią? zbyt wysokich obcasów, ale też całkiem płaskich butów typu balerinki, które bardzo obciążają stawy; nie ?lubią? tłustego mleka i serów a także zaniedbanych zębów z próchnicą, gdyż bakterie mogą być roznoszone do całego (a wiec i do stawów) organizmu.
Top 5 komentarzy: