Rate this post

Fast-food czy domowy obiadek? – Odpowiednie nawyki żywnościowe

W dzisiejszym szybkim tempie życia coraz więcej ludzi rezygnuje z tradycyjnego sposobu jedzenia i zastępuje to daniami typu Fast-food. Są to dania, jak sama nazwa wskazuje, na szybko. Zwykle wybierając się do tego typu restauracji, otrzymujemy jedzenie od razu po zamówieniu. W dodatku tego typu żywność jest stosunkowo tania i w większości dość smaczna. Niestety dania na szybko mają również swoje wady. Po pierwsze, żywność typy Fast-food ma wysoki poziom tłuszczów oraz jest wysoko solona. O szkodliwości nadmiernej ilości tłuszczów chyba nie muszę mówić, a co do soli to nadmierna jej ilość podwyższa ciśnienie tętnicze co jest na pewno bardzo negatywnym skutkiem. Ponad to, miękkie bułki mają negatywny wpływ na zęby. Mają osobistą niechęć najbardziej powodują warunki w jakich przyrządza się jedzenie. Olej zmieniany raz na tydzień, niewiadomego pochodzenia mięso. To i wiele innych przyczyn powinno na utwierdzić w przekonaniu ze najlepiej stołować się samemu w domu. Gdyż tam mamy największą kontrolę nad tym, co zjadamy.